Przepis na Krem z pomidorow

Przepis na Krem z pomidorow

Przepis na Krem z pomidorow

Składniki :

  • 700 g dojrzalych pomidorow,
  • 2 zabki czosnku,
  • 1 mala cebula,
  • 2 lyzki przecieru pomidorowego,
  • 2 lyzki masla,
  • 50 ml śmietany,
  • 2 plaskie lyzki ugotowanego ryzu,
  • 1 łyżka drobno pokrojonego koperku,
  • 1 l wywaru "jasnego" (przepis w rozdz. "zupy"),
  • sol, pieprz, cukier.
  • Groszek ptysiowy:
  • 100 g mąki,
  • 125 ml wody,
  • 50 g masla,
  • 1 jajo,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka masla do smarowania blachy,
  • 4 lyzki bitej śmietany do przybrania.


Wykonanie:

1. Przygotowac groszek ptysiowy: zagotowac wode z maslem i odrobina soli. Zdjac
z ognia, wsypac make, dokladnie wymieszac, by nie bylo grudek. Ponownie postawic na ogniu, lekko podgrzac, mieszac tak dlugo, az ciasto bedzie odstawalo od scianek garnka. Do przestudzonego ciasta dodać jajo i żółtko. Dobrze
wyrobic. Na blache wysmarowana tluszczem wyciskac szpryca male kulki z ciasta. Piec w goracym piekarniku na jasnozloty kolor ok. 10 min. Groszek ostudzic w otwartym piekarniku.
2. Jarzyny dokladnie opłukać, cebule i czosnek obrać, drobno posiekać. Pomidory
pokroic w cwiartki.
3. W garnku rozgrzac maslo i podsmazyc cebule z czosnkiem. Dodać pokrojone pomidory, wlac kilka łyżek wody, dusic pod przykryciem na malym ogniu 30 min.
Mieszac i uwazac, by sie nie przypalily. Rozgotowane pomidory przetrzec
przez sito, wlozyc z powrotem do garnka, wlac wywar, dodać przecier, sol,
pieprz i cukier. Gotowac jeszcze 10 min.
4. Ugotowany ryz przetrzec przez sito. Wymieszac z 4 łyżkami zupy, smietana i
pokrojonym koperkiem. Dodać do zupy, wymieszac, podgrzac, ale nie gotowac.
5. Przed podaniem do kazdej porcji wlozyc groszek ptysiowy i lyzke bitej śmietany.