Przepis na Krem z zielonego groszku

Przepis na Krem z zielonego groszku

Składniki :

  • 200g włoszczyzny,
  • 1500 ml wody,
  • 500g groszku,
  • 22g masła,
  • 100 ml śmietany,
  • 500g kości,
  • sól


Wykonanie:

Z kości i włoszczyzny ugotować wywar. Groszek przebrać, opłukać, ugotować w małej ilości wody pod przykryciem. Groszek konserwowy zagotować. Część groszku pozostawić w całości, resztę przetrzeć przez sito. Sporządzić podprawę zacieraną, rozprowadzić gorącym wywarem, wlać do przecedzonego wywaru z kości i włoszczyzny, zagotować. połączyć zagęszczony wywar z przetartym groszkiem, zaciągnąć żółtkiem, wymieszanym uprzednio ze śmietanką i gorącą zupa, doprawić do smaku, nie ogrzewać.