Przepis na Krem ze szparag - zupa

Przepis na Krem ze szparag - zupa

Składniki :

  • SKŁADNIKI:
  • * pół kg szparag
  • * włoszczyzna
  • * łyżka mąki
  • * łyżka masła
  • * pół szklanki śmietany
  • * sól, pieprz


Wykonanie:

* Włoszczyznę pokroić w dużą kostkę. zalać litrem gorącej wody. Posolić.
* Ugotować wywar. Przecedzić jak trochę ostygnie.
* Szparagi obrać ze skóry, pokroić. Włożyć je do wywaru z włoszczyzną i gotować przez 10 minut.
* Ugotowane szparagi i włoszczyznę zmiksować na jedolity krem.
* Masło rozetrzeć z mąką na gładką masę. Dodać do zupy. Mieszając cały czas zagotować.
* Doprawić do smaku solą i pieprzem.
* Dodać śmietanę.
* Podawać z ostrymi grzankami.