Przepis na Krupnik

Przepis na Krupnik

Przepis na Krupnik

Składniki :

  • 1/2 mięsa z kością,
  • włoszczyzna,
  • 3 łyżki kaszy perłowej,
  • 5 ziemniaków pokrajanych w kostkę,
  • 1-2 suszone grzyby,
  • sól, pieprz,
  • 1/2 cebuli,
  • posiekana zielenina


Wykonanie:

Umyte mięso zalać zimną wodą, dodać grzyby, pieprz i sól zagotować . Po zagotowaniu wsypać kasze i gotować 40 min. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, obraną, startą na tarce włoszczyznę i pokrojoną w ćwiartki cebule gotować dalsze 20 min. Gdy w czasie gotowania wygotuje się nieco woda, dolać odpowiednia ilość wrzątku. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć je z krupniku. Zupę rozlać na talerze i posypać zieleniną.