Przepis na Laksa lemak - zupa z owocow morza z makaronem

Przepis na Laksa lemak - zupa z owocow morza z makaronem

Składniki :

  • Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 45 min.
  • 375 g swiezych krewetek,
  • 500 ml wody,
  • 400 g makaronu ryzowego,
  • 2 galazki swiezej miety,
  • 1/2 malego ogorka.
  • Sos:
  • 4-6 suszonych czerwonych papryczek chilli,
  • 1 lyzeczka cytronelli,
  • 8 szalotek,
  • kawalek imbiru (1 cm),
  • 1 lyzeczka kurkumy,
  • 1/2 lyzeczki pasty krewetkowej,
  • 2 lyzeczki kolendry,
  • 4 lyzki oleju,
  • 750 ml mleka kokosowego,
  • 1 lyzeczka soli.


Wykonanie:

1. Krewetki obrać, umyc i usunąć czarna zylke. Przelozyc do garnka, zalac woda
i doprowadzic do wrzenia. Zmniejszyc ogien i gotowac przez 2 min. Odcedzic,
nie wylewajac wywaru.
2. Makaron zalac wrzaca woda i moczyc przez 3 min. Odcedzic.
3. Przygotowac sos: papryczki zalac ciepla woda i moczyc przez 15 min. Przekroic i usunąć nasionka. Imbir obrać i wraz z papryczkami i szalotkami drobno pokroic. Nastepnie papryczki, szalotki, imbir, cytronelle, kurkume oraz
paste krewetkowa utrzec w mozdzierzu na gladka paste (dodać 1,5 lyzki oleju
jesli uzywamy miksera). Dodać kolendre i wymieszac.
4. Reszte oleju rozgrzac w garnku, smazyc na nim paste przez 4-5 min., mieszajac od czasu do czasu. Nastepnie dodać mleko kokosowe i wywar z krewetek.
Doprowadzic do wrzenia, ciagle mieszajac. Zmniejszyc ogien, dodać sol i gotowac, az zupa zgestnieje.
5. Miete umyc i posiekać. Ogorek obrać i pokroic na paseczki.
6. Makaron przelozyc do miseczek i zalac zupa. Przybrac swieza mieta i paseczkami ogorka.