Przepis na Minestra grochowa

Przepis na Minestra grochowa

Przepis na Minestra grochowa

Składniki :

  • 400 g grochu wymoczonego uprzednio przez 12 godz. w wodzie,
  • 400 g wedzonych zeberek wieprzowych,
  • 25 g suszonych grzybow,
  • 1 cebula,
  • 2 zabki czosnku,
  • 2 kartofle,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • kilka galazek siekanej zielonej pietruszki,
  • 1 galazka swiezej szalwii,
  • 2 lyzki oliwy,
  • sol, pieprz.


Wykonanie:

1. Groch odcedzic, umyc pod biezaca woda, zalac 2 litrami wody, gotowac 2 godz.
2. Grzyby moczyc 20 min w letniej wodzie. Wyjac, osaczyc i pokroic w cienkie
paski. Kartofle obrać i umyc. Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać.
3. Zeberka podzielic na kawalki dlugosci 8-10 cm.
4. W pojemnym rondlu rozgrzac oliwe, zrumienic na niej czosnek, ktory nastepnie
usunąć. Dodać cebule, zasmazyc na jasnozloty kolor, nastepnie dodać zeberka
i podsmazac mieszajac, poki nie zrumienia sie z obu stron.
5. Dodać grzyby, szalwie i kartofle (jesli zbyt duze, to przeciete na pol),
rozprowadzony 1 łyżka wody koncentrat pomidorowy oraz groch wraz z woda, w
ktorej sie gotowal. Doprawic zielona pietruszka.
6. Zagotowac, nastepnie gotowac 40 min na srednim ogniu. Wyjac ugotowane kartofle, rozgniesc je widelcem, wlozyc ponownie do zupy i gotowac jeszcze 20
min. Doprawic sola i pieprzem.
7. Zupe podawac bardzo goraca.