Przepis na Minestra po florencku

Przepis na Minestra po florencku

Przepis na Minestra po florencku

Składniki :

  • 200 g szynki,
  • 1 cebula,
  • 4 zabki czosnku,
  • 3 pomidory,
  • 2 marchwie,
  • 1 por,
  • 1 lodyga selera,
  • 300 g bialej fasoli, wymoczonej przez 12 godz w wodzie,
  • 150 g kapusty,
  • 3 galazki swiezego rozmarynu lub 2 lyzki suszonego,
  • 150 ml oliwy,
  • 1 l bulionu miesnego,
  • sol, pieprz,
  • 4 kromki czarnego chleba.


Wykonanie:

1. Szynke pokroic w spore kawalki. Cebule obrać, pokroic w platki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Kapuste umyc i pokroic w paski. Marchew, por i seler
umyc, obrać i pokroic w kawalki. Pomidory sparzyc wrzatkiem, obrać ze skorek
i pokroic w kawalki.
2. W duzym rondlu, na silnie rozgrzanej 1 lyzce oliwy podsmazyc szynke, cebule
i polowe czosnku (2 min). Dodać reszte jarzyn, zmniejszyc ogien i podsmazac
dalej 10 min, od czasu do czasu mieszajac. Dodać bulion i polowe fasoli,
osolic i gotowac pod przykryciem, na srednim ogniu 2 godz. Reszte fasoli
ugotowac (2 godz) w 500 ml osolonej wody.
3. Na pozostalej oliwie podsmazyc reszte czosnku i rozmaryn. Gdy czosnek zacznie sie rumienic oliwe przecedzic.
4. Ugotowana w wodzie fasole przetrzec przez sito i dodać do zupy. Nastepnie
wlac przecedzona oliwe (1 lyzke oliwy zachowac) i gotowac na wolnym ogniu 15
min.
5. Na reszcie oliwy usmazyc grzanki z chleba, z ktorymi podawac bardzo goraca
zupe.