Przepis na Minestrone - włoska zupa jarzynowa

Przepis na Minestrone - włoska zupa jarzynowa

Przepis na Minestrone - włoska zupa jarzynowa

Składniki :

  • SKŁADNIKI
  • * 250 g marchewki
  • * 250 g brukwi
  • * 1/8 główki włoskiej kapusty
  • * 250 g pomidorów
  • * 2 cebule
  • * 2 pory
  • * 1/2 selera
  • * 3 ząbki czosnku
  • * trochę mięsa z drobiu
  • * 1/2 filiżanki ryżu
  • * 150 g makaronu
  • * 3 ziemniaki
  • * 150 g słoniny
  • * 1/2 l bulionu
  • * 3 łyżki oliwy
  • * 1/2 pęczka natki
  • * sól
  • * pieprz
  • * tymianek


Wykonanie:

Wszystkie jarzyny, z wyjątkiem pomidorów, pokrojone w drobne paseczki poddusić na oliwie i zalać bulionem. Po zagotowaniu dodać pokrojone mięso drobiowe o pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować przez 20 minut. Dołożyć opłukany ryż, pokruszony na niewielkie kawałki makaron i przyprawy. Gotować na dużym płomieniu 10 minut, potem dodać czosnek, posiekaną natkę i pokrojoną w kostkę słoninę. Ugotowana zupa powinna być zawiesista. We Włoszech zupę tę spożywa się nie tylko łyżką. Używa się też widelca. Można dodać parmezan.