Przepis na New England clam chowder

Przepis na New England clam chowder

Składniki :

  • 2 puszki gotowanych malzy
  • 4 plastry bekonu pokrajane w kawalki
  • 4 ziemniaki pokrajane w kawalki
  • 1/2 szklanki posiekanej cebuli
  • 2 1/2 szklanki mleka
  • 1 szkalnka smietanki
  • 3 lyzki mąki
  • sol do smaku
  • 1/2 lyzeczki sosu worcester
  • 1/2 lyzeczki oregano
  • 1/2 lyzeczki bazylii


Wykonanie:

Malue odcedzamy. Do plynu w ktorym byly dodajemy tyle wody, zeby wyszly 2 szklanki.
W duzym garnku podsmazamy bekom, az bedzie chrupiacy, odkladamy na bok. Do wytopionego tluszczu dodajemy cebule, chwile podsmazamy, nastepnie ziemniaki i plyn z malz.
Gotujemy bez przykrycia, az ziemniaki beda miekkie. Dodajemy malze, 2 szlanki mleka i smietanke.
1/2 szklanki mleka mieszamy z maka i dodajemy do zupy. Podgrzewamy mieszajac, az sie zagotuje i jeszcze minute.
Dodajemy przyprawy i bekon.