Przepis na Okroszka

Przepis na Okroszka

Składniki :

  • 1,5 l kwasu chlebowego
  • 2 jajka
  • 1 lyzeczka ostrej musztardy (gorczyca)
  • 1 łyżka, plaska cukru
  • Chrzan do smaku
  • 2 swiezych ogorka
  • 150-200 g zielonej cebuli
  • pęczek koperku
  • 1/2 szklanki śmietany, lub 4 lyzki oliwy
  • Sol do smaku
  • 200 g gotowanej wolowiny
  • 120-150 gotowanej cielenciny
  • 100-150 g szynki


Wykonanie:

Jajka ugotowac na twardo i odzielic bialka od zoltkow. Zoltka polozyc do miski, w ktorej bedzie przygotowywana okroszka, rozetrzec z musztarda, cukrem, sola i chrzanem (na smak), zmieszac z polowa szklanki kwasa. Mieso, wchodzace w jeden z wariantow, drobno posiekac i tez wlozyc do miski. Tez do miski drobno pokroic ogorki, cebule i bialko jajek. Wlac dwie szklanki kwasu, dobrze ale ostroznie wymieszac. Zlac to do naczynia z przykrywa i postawic na 2-3 godziny do lodowki. Przed podaniem wlac do okroszki pozostaly kwas. Na kazdy talerz polozyc lezke smietany, lub oliwy (nigdy tego nie robilem - tylko smietane)i posiekana zielen kopierka. Azeby smietana nie zwarzyla sie trzeba ja szybko i dobrze wymieszac w talerzu.
*Warzywa do okroszki moga byc rozne (ziemniaki, marchew, rzepa, rzodkiewki (!) i inne) Warzywa, ktore nie jedza surowami trzeba ugotowac. Wszystkie warzywa trzeba drobno poszynkowac. Ogorki mozna zastapic wycisnieta kisla kapusta, albo slonymi grzybami; cielencine i szynke - gotowana kielbasa.
Kwas dla okroszki przygotowywuje sie nastepujaco: Zytni chleb trzeba pociac na kawalki i obsmazyc na suchej patelni, lub w piekarniku do utworzenia sie ciemno-brazowej farby. Suchary zalac goraca przygotowana woda (80 st.C) i ostawic na 4 godziny dochodzic. Nastepnie przecedzic, dodac cukier i drozdzy (przed tym rozmieszac je w wodzie) i ostawic w cieplym miejscu na 8 godzin. Gotowy kwas znow przecedzic i postawic do lodowki. Najlepiej przygotowywac od razu 5-10 litrow. Zamiast kwasa czasami mozna zaprawiac okroszke kefirem.