Przepis na Okroszka

Przepis na Okroszka

Przepis na Okroszka

Składniki :

  • 1 l kwasu chlebowego (przepis w "ogolne"),
  • 125 g wedzonej, gotowanej szynki,
  • 125 g pieczeni cielecej,
  • 3 jaja ugotowane na twardo,
  • 2 ogorki swieze,
  • 1 ogorek malosolny,
  • 80 g szczypioru,
  • 1/2 peczka rzodkiewki,
  • 1 pęczek koperku,
  • 4 lyzeczki ostrej musztardy,
  • 3 lyzki śmietany,
  • 1 lyzeczka octu,
  • sol, pieprz.


Wykonanie:

1. Jaja obrać, oddzielic bialka, zoltka utrzec dokladnie z musztarda i smietana, na jednolita mase.
2. Szynke i pieczen cieleca pokroic w drobna kostke. Ogorki obrać, wypestkowac
i pokroic w drobna kostke. Rzodkiewke umyc i pokroic w cienkie plasterki.
Szczypior opłukać, drobno posiekać i rozetrzec z lyzeczka soli (wtedy mieknie i lagodnieje w smaku). Koperek przebrac, opłukać i drobno posiekać.
3. Roztarte zoltka rozprowadzic starannie kwasem chlebowym, schlodzonym do
temp. 10żC. Dodać cukier, szynke, pieczen, ogorki, rzodkiewke i szczypior.
Doprawic pieprzem i dobrze wymieszac.
4. Posypac siekanym koperkiem i podawac mocno schlodzona.