Przepis na Ostra zupa krewetkowa

Przepis na Ostra zupa krewetkowa

Składniki :

  • 250 g krewetek,
  • 1 lodyzka trawki cytrynowej lub 1/2 lyzeczki utartej skorki cytrynowej,
  • 2 listki limu (ewentualnie mozna pominac),
  • 3-4 male grzyby boczniaki,
  • 2 lyzki sosu rybnego,
  • 1/2 szklanki soku z limu lub cytryny,
  • maly kawalek imbiru (lub 1/2 lyzki utartego),
  • 10 listkow kolendry lub pietruszki,
  • 1 cebula dymka,
  • 2 czerwone papryczki chilli,
  • 1 szklanka mleka kokosowego,
  • 3 szklanki wody,
  • do przybrania listki swiezej kolendry lub pietruszki.


Wykonanie:

1. Krewetki opłukać i obrać zostawiajac skorupke przy ogonku.
2. Boczniaki opłukać i pokroic w paski. Trawke cytrynowa opłukać i pokroic
ukosnie na plasterki.
3. Chilli, pietruszke, imbir i dymke dokladnie posiekać.
4. Wode i mleko kokosowe zagotowac, dodać trawke cytrynowa, liśćie limu i boczniaki, zmniejszyc ogien, wlozyc krewetki i gotowac 3 min.
5. Dodać sok z limu, sos rybny, posypac posiekana pietruszka, chilli i dymka.
6. Zupe przelac do miseczek, listki limu i trawke cytrynowa usunąć, przybrac
calymi galazkami pietruszki lub kolendry, podawac gorace.