Przepis na Owduch,czyli chłodnik po azerbejdża

Przepis na Owduch,czyli chłodnik po azerbejdża

Składniki :

  • 300 g cielęciny,
  • 4 szklanki zsiadłego mleka,
  • 300 g świeżych ogórków,
  • duży pęczek młodego szczypioru,
  • pęczek zielonej kolendry i pęczek kopru,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier


Wykonanie:

Mięso oczyścić z żył, umyć, ugotować do miękkości i pokroić w drobną kostkę. Jajka ugotować na twardo i pokroić w plasterki. Zsiadłe mleko dobrze rozbić i rozprowadzić 2 szklankami przegotowanej wody. Dodać śmietanę, mięso, jaja, pokrojone w cienkie plasterki ogórki. Wymieszać z drobno posiekanym szczypiorkiem, kolendrą i koperkiem. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Owduch można przygotować bez mięsa, ale wówczas dodajemy 4 jajka, 3/4 szklanki śmietany i szczyptę cukru.