Przepis na Porrusalda

Przepis na Porrusalda

Składniki :

  • Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
  • 500 g suszonego dorsza,
  • 600 g kartofli,
  • 500 g porow,
  • 2 zabki czosnku,
  • 4 lyzki oleju,
  • 1 marchewka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1,5 l wody,
  • sol.


Wykonanie:

1. Suszonego dorsza wlozyc do garnka z zimna, przegotowana woda. Moczyc przez
12 godz. Przed gotowaniem zdjac skore, usunąć osci, podzielic na platy.
Umyc pod biezaca woda i pokroic w kostke wielkosci 3 cm.
2. Jarzyny dokladnie umyc. Pory pokroic na kawalki dlugosci 5 cm. Papryke przeciac na pol, wyjac gniazdo nasienne i pokroic na paski. Marchewke pokroic w
mala kostke, a kartofle w kostke wielkosci 3 cm. Czosnek obrać.
3. W garnku zagotowac wode, wrzucic pory, marchewke i papryke. Dodać 2 lyzki
oleju, posolic i gotowac na malym ogniu pod przykryciem 15 min.
4. Do gotujacych sie jarzyn wlozyc dorsza i kartofle. Gotowac na malym ogniu
nastepne 15 min.
5. Na pozostalym oleju usmazyc czosnek na zloty kolor. Dodać do zupy i gotowac
pod przykryciem jeszcze 5 min.
6. Porrusalde podawac od razu na ogrzanych talerzach. (Powinna byc dosc gesta,
a jarzyny nie powinny byc rozgotowane.)