Przepis na Prowansalska zupa rybna

Przepis na Prowansalska zupa rybna

Przepis na Prowansalska zupa rybna

Składniki :

  • Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.
  • 750 g bialej ryby,
  • 375 g pomidorow,
  • 250 g kartofli,
  • 60 g oliwek czarnych,
  • 60 ml oliwy z oliwek,
  • 1 mala cebula,
  • 1 por,
  • 2 zabki czosnku,
  • 3 lyzki pasty pomidorowej,
  • 1/2 lyzeczki bazylii,
  • 1 liść laurowy,
  • bouquet garni, sol,
  • 1,5 l wywaru z ryby.


Wykonanie:

1. Przygotowac wywar z malych rybek lub glow, ogonow itp. i jarzyn. Po ugotowaniu wywar przetrzec przez sito.
2. Czosnek i cebule obrać, opłukać, drobno posiekać. Zielona czesc pora odciac,
odrzucic. Biala czesc pora pokroic w plasterki, opłukać na sicie pod biezaca
woda, osaczyc. Kartofle obrać, opłukać, pokroic w gruba kostke. Pomidory
sparzyc wrzatkiem, obrać ze skorki, pokroic w kawalki. Z oliwek wyjac pestki.
3. Rybe pokroic w duza kostke, lekko posolic, wlozyc do miseczki.
4. W garnku rozgrzac oliwe, wrzucic czosnek, cebule i por. Dusic 5-10 min, uwazajac by sie nie przyrumienily. Dodać pomidory, bouquet garni, liść laurowy,
kartofle i paste pomidorowa. Wlac wywar, posolic, gotowac, az kartofle sie
ugotuja.
5. Do zupy wlozyc kawalki ryby, oliwki i bazylie. Gotowac na malym ogniu 5 min.
Nie mieszac, by ryba sie nie rozpadla.
6. Wyjac z zupy liść laurowy i bouquet garni. Doprawic sola, od razu podawac.