Przepis na Razsolnik

Przepis na Razsolnik

Składniki :

  • Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 3 godz. 20 min.
  • 1,5 l bulionu miesnego,
  • 500 g nerek cielecych,
  • 1 duza cebula,
  • 2 ogorki kiszone,
  • 2 pietruszki,
  • 80 g korzenia selera lub 1 galazka selera naciowego,
  • 1 por,
  • 100 g liśći szczawiu,
  • 2 kartofle,
  • 150 ml sosu z kiszenia ogorkow,
  • 300 ml mleka,
  • sol, pieprz,
  • 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki do przybrania,
  • 2 lyzki masla.


Wykonanie:

1. Nerki oczyścić z blon i tluszczu, pokroic wzdluz, nastepnie kazda polowke na
dwie czesci. Moczyc przez 1 godz. w mleku. Wyjac, opłukać w zimnej wodzie i
ulozyc na dnie pojemnego rondla.
2. Zalac zimna woda, zagotowac, odcedzic i ponownie wyplukac.
3. Zalac bulionem i gotowac na srednim ogniu 1,5 godz.
4. Pietruszke, seler, por i cebule obrać, umyc, pokroic w slomke i podsmazyc na
masle (ok. 10 min.) w duzym rondlu.
5. Kartofle obrać i pokroic w paski o dlugosci 3-4 cm. Ogorki obrać, wypestkowac i pokroic w paski tej samej wielkosci. Szczaw przebrac, umyc i drobno
posiekać.
6, Do podsmazonych warzyw dodać kartofle, zalac bulionem z nerkami i zagotowac.
Dodać ogorki i gotowac przez nastepne 30 min. Na 10 min przed koncem gotowania wlac sos z kiszenia ogorkow i dodać szczaw.
7. Zupe osolic, doprawic pieprzem. Podawac goraca, posypana zielona pietruszka.
- Zamiast nerek uzyc mozna podrobow kurzych, ktorych nie trzeba ani moczyc w
mleku, ani wstepnie obgotowywac.