Przepis na Rosol awgolemono

Przepis na Rosol awgolemono

Składniki :

  • 1 kurczak lub kura,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 1 maly seler,
  • 7 ziaren pieprzu,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 3,5 l goracej wody,
  • 50 g ryzu,
  • sok z 2 cytryn,
  • 2 jaja,
  • 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki,
  • sol, pieprz.


Wykonanie:

1. Kurczaka wymyc, cebule pokroic w plastry, przesmazyc. Wlozyc do garnka, dodać marchewke, seler, pieprz i ziele angielskie, zalac wrzatkiem, osolic i
gotowac na bardzo malym ogniu, az mieso bedzie miekkie. Kurczaka wyjac a wywar przecedzic.
2. Ryz wymyc, osaczyc, przerzucic do garnka i zalac bulionem. Doprowadzic do
wrzenia, wymieszac, przykryc, zmniejszyc ogien i gotowac 20 min.
3. Jaja ubic trzepaczka, dodawac powoli sok z cytryny ciagle ubijajac, nastepnie dodawac po pare lyzeczek bulionu i dalej ubijac.
4. Mieszanine jaj, soku i bulionu wlac ostroznie do bulionu z ryzem i gotowac
2 min na malym ogniu uwazajac, by jaja sie nie sciely.
5. Podawac goracy, posypany zielona pietruszka.