Przepis na Rosół królewski

Przepis na Rosół królewski

Przepis na Rosół królewski

Składniki :

  • 2 i 1/2 l wody,
  • 50 dag wołowiny bez kości,
  • 15 dag kury,
  • 35 dag włoszczyzny bez kapusty,
  • 10 dag pieczarek,
  • 10 dag wątróbki z drobiu,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Mięso umyć, zalać zimną wodą, posolić i gotować na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodać mięso z kury oraz oczyszczoną, opłukaną włoszczyznę Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki. Wątróbkę opłukać sparzyć wrzącą woda, pokrajać w kostkę. Miękkie mięso wyjąć, rosół przecedzić, połączyć z wątróbką i pieczarkami, chwilę pogotować, dodać pokrojone mięso z kury i posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku. Podawać z kluskami a mięso zużyć do drugiego dania.