Przepis na Rosół węgierski z kury

Przepis na Rosół węgierski z kury

Przepis na Rosół węgierski z kury

Składniki :

  • 1 kura,
  • włoszczyzna,
  • 5 dag cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 papryka,
  • 1 pomidor lub łyżeczka przecieru,
  • pieprz, sól
  • 1/2 kalafiora,
  • 1/2 szklanki zielonego groszku,
  • 2-3 suszone grzyby,
  • 3 l wody,
  • zielenina


Wykonanie:

Oczyszczoną kurę podzielić na 4 części, zalać zimną wodą postawić na dość ostrym ogniu. Przed zagotowaniem zszumować, dodać cebulę pokrojoną w ćwiartki, grzyby, pieprz, czosnek, wypestkowaną paprykę, sól, gotować pod przykryciem. Gdy kura na wpół zmięknie, dodać resztę składników (posiekana włoszczyznę) i dogotować. Ułożyć porcje kury na talerzach, obłożyć jarzynami i zalać gorącym rosołem. posypać zieleniną.