Przepis na Rosol z kluskami z watroby

Przepis na Rosol z kluskami z watroby

Składniki :

  • 1 cebula,
  • pęczek pietruszki,
  • łyżka masla,
  • 100 g mąki,
  • 1 jajo,
  • 100 g mielonej watroby,
  • majeranek, pieprz, sol, galka muszkatolowa,
  • 1 l dobrego rosolu.


Wykonanie:

1. Obrana cebule i pietruszke pokroic drobno, dusic na masle pod przykryciem 5
min.
2. Make przesiac, dodać jajo, watrobe oraz troche wody. Zagniesc ciasto (powinno miec konsystencje ciasta na kluski kladzione). Dodać duszona cebule i
pietruszke. Doprawic majerankiem, sola, pieprzem i galka muszkatolowa.
3. Zagotowac rosol, przetrzec do niego ciasto za pomoca sita do klusek. Gotowac
do wyplyniecia.
4. Podawac od razu po ugotowaniu. Ozdobic siekana pietruszka.