Przepis na Rosol z kura i kluseczkami royal

Przepis na Rosol z kura i kluseczkami royal

Przepis na Rosol z kura i kluseczkami royal

Składniki :

  • 250 g filetow z kury,
  • 1,2 l wywaru jasnego,
  • 1/2 peczka zielonej pietruszki,
  • sol, pieprz.
  • Kluseczki royal:
  • 150 ml mleka,
  • 2 jaja,
  • sol,
  • tluszcz do wysmarowania formy.


Wykonanie:

1. Filety z kury umyc, pokroic na kawalki. Wlozyc do miseczki, lekko osolic.
Zielona pietruszke opłukać, drobno pokroic.
2. Przygotowac kluseczki: jaja wybic do miski, ubic trzepaczka. Podczas ubijania dolewac mleko malymi porcjami. Mase jajeczna posolic, wlac do plaskiej
formy wysmarowanej maslem. Forme wstawic do wiekszego naczynia z wrzaca
woda.
3. Gotowac na parze pod przykryciem 30-40 min. Nakluc i sprawdzic czy masa nie
przykleja sie do widelca.
4. Wyjac forme z naczynia. Mase wyrzucic na deske, pokroic w romby.
5. Wywar podgrzac, wlozyc pokrojone filety, gotowac 10 min. Doprawic sola i
pieprzem.
6. Rozlozyc kluseczki na talerzach. Zalac goracym rosolem, posypac zielona
pietruszka.