Przepis na Rybna zupa krem

Przepis na Rybna zupa krem

Składniki :

  • 550 g filetow z ryby,
  • 45 g masla,
  • 45 g mąki,
  • 150 ml smietanki,
  • 1/2 peczka zielonej pietruszki,
  • 1/2 lyzeczki mielonej papryki,
  • sol.
  • Wywar rybny:
  • 500 g ryby (male rybki, glowy, ogony, pletwy, osci),
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1/4 malego selera,
  • 1/2 cytryny,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 zabek czosnku,
  • tymianek, sol,
  • 1 l wody.


Wykonanie:

1. Przygotowac wywar: jarzyny obrać, opłukać, pokroic na kawalki. Z cytryny wycisnac sok. Ryby oczyścić, umyc. Do garnka wlac goraca wode i sok z cytryny.
Wlozyc ryby, jarzyny i przyprawy. Posolic. Gotowac pod przykryciem na malym
ogniu 20 min. Wywar przecedzic. 350 ml wywaru odlac do oddzielnego naczynia.
2. Filety z ryby opłukać, pokroic w kawalki. Ugotowac w pozostalym wywarze.
Ostudzic, zmiksowac.
3. Przygotowac z masla i mąki jasna zasmazke. Rozprowadzic wywarem z ryby (350
ml) i smietana. Dodać zmiksowana rybe, dobrze wymieszac. Zielona pietruszke
opłukać, drobno pokroic.
4. Gotowy krem podgrzac. Doprawic sola. Mozna rowniez dodać sok z cytryny. Posypac zielona pietruszka i papryka.
5. Krem podawac z grzankami posypanymi swiezymi ziolami i papryka.