Przepis na Shorba - zupa arabska

Przepis na Shorba - zupa arabska

Składniki :

  • Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 9,5 godz.
  • 50 g grochu wloskiego,
  • 2 lyzki oliwy,
  • 2 sredniej wielkosci cebule,
  • 450 g jagnieciny na gulasz (ew. wolowina lub kurczak),
  • 5-6 pomidorow,
  • 125 g fasolki szparagowej,
  • 2 sredniej wielkosci kartofle,
  • 125 g swiezego bobu,
  • 1 łyżka swiezej miety,
  • 1 łyżka swiezej kolendry,
  • 1 lyzeczka papryki,
  • 2 lyzki pasty pomidorowej,
  • 2,5 l wody,
  • 1 sredniej wielkosci cukinia,
  • 1 zielona papryka,
  • 100 g cienkiego makaronu,
  • sol, pieprz.


Wykonanie:

1. Groch zalac woda i odstawic na 8 godz. Odcedzic.
2. Oliwe wlac do garnka i postawic na srednim ogniu. Cebule pokroic i podsmazyc
na oliwie. Mieso pokroic w kostke, a nastepnie podsmazyc z cebula, mieszajac
od czasu do czasu.
3. Pomidory sparzyc, obrać ze skorki, posiekać i wymieszac z miesem. Fasolki
szparagowe przekroic na pol, kartofle pokroic na czastki i dodać z bobem do
reszty. Listki miety i kolendry oddzielic od korzonkow. Korzonki zwiazac
sznureczkiem i wrzucic do garnka.
4. Dodać groch, pieprz, papryke oraz paste pomidorowa rozpuszczona w wodzie.
Doprowadzic do wrzenia, zmniejszyc ogien, zakryc do polowy i gotowac, az
groch bedzie miekki (ok. 1 godz.). Posolic.
5. Z papryki usunąć nasiona, a nastepnie pokroic wraz z cukinia na czastki.
Dodać do zupy i zalac odpowiednia iloscia wody, aby zakryla jarzyny na 5 cm
powyzej ich poziomu. Doprowadzic do wrzenia. Sprobowac i przyprawic jesli
potrzeba. Zmniejszyc ogien, czesciowo zakryc i gotowac nastepne 20 min.
6. Posiekac liśćie miety i kolendry. Pokruszony makaron wsypac do zupy i gotowac przez 5 min. Wyjac zwiazane korzonki ziol, a nastepnie dodać posiekane
liśćie. Od razu podawac. Zamiast jagnieciny mozna uzyc wolowiny lub kurczaka
oraz dodać marchewke i zielony groszek.