Przepis na Solanka

Przepis na Solanka

Przepis na Solanka

Składniki :

  • 500 g wolowiny z koscia,
  • 100 g gotowanej, wedzonej szynki,
  • 100 g pieczonej cieleciny,
  • 1 nerka cieleca duszona w winie,
  • 3 srednie cebule,
  • 2 marchwie,
  • 2 pietruszki,
  • 2 galazki selera naciowego,
  • 1 por,
  • 250 g pomidorow,
  • 3 niewielkie ogorki kiszone,
  • 100 g kaparow,
  • 80 g wypestkowanych oliwek zielonych,
  • 80 g wypestkowanych, kiszonych oliwek czarnych,
  • 1/2 cytryny,
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego,
  • 4 liśćie laurowe,
  • sol, pieprz,
  • 2 lyzki masla,
  • 100 ml śmietany,
  • 1 łyżka siekanego koperku,
  • 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki.


Wykonanie:

1. Marchew, pietruszke, pora i lodygi selera obrać i opłukać w zimnej wodzie. Z
wymienionych jarzyn i wolowiny z dodatkiem polowy ziela angielskiego i liśći
laurowych ugotowac mocny bulion.
2. Gotowy bulion przecedzic, a nastepnie silnie schlodzic i usunąć zen nadmiar
tluszczu. Szynke, pieczen cieleca i duszona nerke pokroic w cienkie, waskie
paseczki. Pomidory sparzyc wrzatkiem, obrać i wypestkowac, po czym pokroic
na male kawaleczki. Cebule obrać i drobno poszatkowac, po czym zasmazyc na
masle na jasnozloty kolor. Dodać pomidory i smazyc dalej, na wolnym ogniu,
przez 15 min.
3. Ogorki obrać, wypestkowac, przekroic wzdluz na pol, nastepnie pokroic w niewielkie kawalki.
4. Bulion ponownie zagotowac. Dodać zasmazona z pomidorami cebule, ogorki, pokrojone miesa, kapary, polowe oliwek, sol, pieprz i reszte ziela angielskiego. Gotowac przez 10 min.
5. Zupe doprawic smietana, dodać reszte oliwek oraz obrana ze skorki i pokrojona w cienkie plasterki cytryne. Posypac siekanym koperkiem i zielona pietruszka. Podawac bardzo gorace.