Przepis na Szegedynska zupa gulaszowa

Przepis na Szegedynska zupa gulaszowa

Przepis na Szegedynska zupa gulaszowa

Składniki :

  • 600 g miesa z jagniecia,
  • 400 g kartofli,
  • 2 cebule,
  • 1 zielona papryka,
  • 1 pomidor,
  • 1 marchew,
  • 1 pietruszka,
  • 1 zabek czosnku,
  • 1 lyzeczka ostrej, mielonej papryki,
  • 1 lyzki smalcu,
  • 1/2 lyzeczki kminku,
  • sol,
  • 1 kieliszek czerwonego wina.
  • Kluski csipetke:
  • 80 g mąki,
  • 1 jajo,
  • sol.


Wykonanie:

1. Mieso umyc i pokroic na kawalki wielkosci 1,5-2 cm.
2. Jarzyny umyc, z papryki usunąć gniazda nasienne. Cebule pokroic w kostke, a
pomidor i papryke na plasterki. Marchewke i pietruszke zmiksowac z niewielka
iloscia wody.
3. Posiekana cebule zrumienic na smalcu. Dodać zmielona papryke, szybko wymieszac. Dodać mieso, posolic i smazyc tak dlugo, az zbrazowieje, a caly plyn
wyparuje. dodać kminek, roztarty czosnek i mala ilosc wody. Mieso powinno
sie dusic, a nie gotowac. Jesli potrzeba, dolac niewiele wody.
4. Kartofle obrać, umyc i pokroic w drobna kostke. Gdy mieso bedzie miekkie,
odlacsos do oddzielnego naczynia. Dodać pokrojone kartofle, poczekac az sie
zrumienia, dodać odlany sos i zmiksowana marchewke i pietruszke, pokrojona
papryke i pomidor. Gotowac tak dlugo, az kartofle beda miekkie. Jesli potrzeba, dolac niewiele wody.
5. Z mąki i jajka przygotowac twarde ciasto. Nie dodawac wody. Rozwalkowac je
bardzo cienko. Nastepnie palcami odrywac kawaleczki ciasta wielkosci malej
fasolki i wrzucac do wrzacej wody. Gdy wyplyna na wierzch odcedzic i wrzucic do gotowanej zupy. Od razu podawac.