Przepis na Tarator

Przepis na Tarator

Przepis na Tarator

Składniki :

  • 1 l jogurtu lub kefiru,
  • 1 duzy ogorek,
  • 4 zabki czosnku,
  • 1 pęczek koperku,
  • 2 lyzki oliwy, sol.
  • Do przybrania:
  • 1/2 malego ogorka,
  • 8 rzodkiewek,
  • 4 galazki zielonej pietruszki.


Wykonanie:

1. Jarzyny dokladnie opłukać pod biezaca woda. Koperek drobno pokroic. Czosnek
obrać, drobno posiekać.
2. Ogorek obrać. Zetrzec na tarce o duzych otworach, lekko osolic, odstawic na
10 min.
3. W wysokim naczyniu (najlepiej szklanym) ubic trzepaczka jogurt lub kefir.
Dodać lekko odcisniety ogorek, koperek i roztarty czosnek, doprawic sola i
oliwa. Dokladnie wymieszac, przykryc, wstawic do lodowki na 2-3 godz.
4. Rzodkiewki i pol ogorka pokroic w cienkie plasterki. Ogorka ze skorki nie
obierac.
5. Przed podaniem tarator wymieszac i rozlac na talerze lub do miseczek. Kazda
porcje przybrac zielona pietruszka, plasterkami ogorka i rzodkiewki. Tarator
mozna rozcienczyc zimna, przegotowana woda. Do 1 l jogurtu dolac 200 ml wody
i roztrzepac.