Przepis na Ucha

Przepis na Ucha

Przepis na Ucha

Składniki :

  • 1,2 kg oscistej ryby rzecznej (okon, pstrag, jazgarz),
  • 1,6 kg lososia lub jesiotra,
  • 2 cebule,
  • 1/2 korzenia selera,
  • 1 cytryna,
  • 1 srednia pietruszka,
  • 250 ml bialego wytrawnego wina,
  • 12 ziaren pieprzu,
  • 12 ziaren ziela angielskiego,
  • szczypta mielonego imbiru,
  • szczypta szafranu,
  • szczypta galki muszkatolowej,
  • kilka galazek swiezego koperku,
  • kilka galazek zielonej pietruszki,
  • 2 lyzki kawioru czarnego do sklarowania bulionu,
  • sol, 2700 ml wody.
  • Pulpety:
  • 400 g lososia,
  • 1 cebula,
  • 1 jajo,
  • 200 g pszennej bulki,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka masla,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • pieprz.


Wykonanie:

1. Wypatroszone i dokladnie umyte drobne ryby umiescic w pojemnym naczyniu do
gotowania. Dodać obrana i pokrojona pietruszke, seler, pokrojona w cwiartki
cebule oraz przyprawy. Zalac woda i gotowac na wolnym ogniu przez 1 godz.
Czesto odszumowywac. Zdjac z ognia i przecedzic przez sito do innego naczynia. Lekko schlodzic.
2. Kawior przetrzec przez sitko. Dodać 2 lyzki zimnej wody i dokladnie wymieszac. Wlac do przecedzonego wywaru i stale mieszajac, ogrzewac na wolnym
ogniu. Po zagotowaniu zmniejszyc ogien i gotowac jeszcze 5-7 min., dopoki
kawior nie wyplynie na wierzch, a wywar calkowicie sie sklaruje. Szumowiny
wraz z resztkami kawioru odrzucic, a wywar ponownie przecedzic.
3. 1,6 kg lososia lub jesiotra pokroic w dzwonka. Rybe na pulpety wyfiletowac i
drobno posiekać.
4. Bulke wymoczyc w wodzie, po czym odcisnac. Cebule upiec, nastepnie drobno
poszatkowac. Polaczyc z posiekana ryba, dodać bulke, sol i przyprawy, po
czym przepuscic przez maszynke. Z otrzymanej masy formowac kulki o srednicy
2 cm, ktore ugotowac w osolonym wrzatku (ok. 10 min).
5. Wywar zagotowac. Dodać pokrojonego w dzwonka lososia, wino, cytryne. Gotowac
15-20 min. Pod koniec gotowania osolic i dodać pulpety. Posypac zielona pietruszka, koperkiem i podawac.