Przepis na Węgierska zupa rybna (halaszle) 2

Przepis na Węgierska zupa rybna (halaszle) 2

Przepis na Węgierska zupa rybna (halaszle)  2

Składniki :

  • 250 g. karpia lub suma,
  • drobne rybki na dodatek
  • 50 g. cebuli drobno pokrajanej
  • papryka
  • sol


Wykonanie:

Ryby czyscimy i dzielimy na dzwonka. Rybe ukladamy z cebula w garnku warstwami, resztki ryby kladac na dno a na wierzchu najladniejsze dzwonka. Mlecz i ikre na razie zostawiamy Zalewamy woda, zeby przykryc nia rybe i gotujemy. Jak sie zagotuje dodajemy polowe papryki. 10 min. Przed koncem gotowania dodajemy reszte papryki oraz mlecz i/lub ikre. Tego nie sposob elegancko jesc!
W sprawie produktow: kazda zupa rybna winna byc zrobiona z jak najswiezszych ryb i prawdopodobnie najlepsza jedza sami rybacy wegierscy. W czasie ostatnich wakacji na Wegrzech stwierdzilem, ze chociaz potrafie przyprawic halaszle nawet lepiej niz w tamtejszych restauracjach, to jednak jakosc tamtejszych produktow, zwlaszcza samej ryby jest nieporownywalna.
W sprawie ostrosci: halaszle powinna byc ostra. Bywa nawet bardzo ostra! W ksiazkach kucharskich zalecaja uzywanie srednio ostrej papryki, ale u nas mozemy dostac papryke tylko w dwu odmianach -- slodka i ostra. Wiec mozemy dac slodka, a ostra tylko do smaku, wg. gustu. Ja daje slodka, a dla ostrosci wrzucam do gotowania kilka suchych papryczek tzw. czeresniowych. Nieprzygotowanym radze zaczac od dwu i probowac ostrosc w trakcie gotowania.