Przepis na Wegierska zupa rybna

Przepis na Wegierska zupa rybna

Przepis na Wegierska zupa rybna

Składniki :

  • 1,2 kg karpia,
  • 2 srednie cebule,
  • 1 zielona papryka,
  • 1 sredni pomidor,
  • 3 lyzki papryki,
  • 2 l wody,
  • sol.


Wykonanie:

1. Rybe oczyścić, wypatroszyc, usunąć skrzela, zolc i ostatni krag widoczny
przy oddzielaniu glowy od tulowia. Ulyc. Wyjac osci, zdjac skore i usunąć
kregoslup. Tak przygotowana rybe pociac na plasterki grubosci 2 cm. Usunac
pozostale osci, posolic. Wlozyc do naczynia i wstawic do lodowki na 1 godz.
2. Pomidor i papryke umyc, cebule drobno posiekać, z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroic na paski.
3. Przygotowac bulion: kregoslup, skore, pletwy i glowe karpia wrzucic do 2 l
wody. Gdy woda sie agotuje dodać cebule, troche zielonej papryki, pomidor,
mielona papryke i sol. Gotowac 1 godz.
4. Gotowy bulion przecedzic i zagotowac. Dodać pozostala zielona papryke, pokrojonego karpia, gotowac 10 min na malym ogniu. Podawac od razu.