Przepis na Wielkanocny żurek

Przepis na Wielkanocny żurek

Składniki :

  • 1 litr rosołu,
  • 500 ml żurku,
  • 10 dag gęstej, kwaśnej śmietany,
  • łyżka mąki,
  • mejeranek,
  • sól, pieprz,
  • 30 dag szynki lub chudej kiełbasy,
  • jajka na twardo (tyle, ile porcji
  • żurku chcemy podać).


Wykonanie:

Zagotować rosół, wlać do niego żurek.
Zamieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Gotować jeszcze przez około 5 minut.
Wędlinę pokroić w kostkę średniej wielkości, obrane jajka na nieduże cząstki. Wędlinę i jajka przełożyć do miseczek.
Mąkę rozprowadzić śmietaną, wlać do zupy.
Żurek gotować przez około 2 minuty. Gorący nalewać do miseczek i natychmiast podawać.