Przepis na Wigilijny barszcz czerwony

Przepis na Wigilijny barszcz czerwony

Składniki :

  • KWAS BURACZANY :
  • 1 kg. buraków,
  • 1 kromka razowego chleba,
  • 2 ząbki czosnku,
  • po 4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego,
  • 1 listek laurowy,
  • 1 łyżeczka cukru.
  • BARSZCZ :
  • 0,5 kg. buraków,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1/2 selera,
  • 1 średni por,
  • 2 cebule,
  • 8 dag. suszonych grzybów,
  • sok z 1/2 cytryny lub kieliszek czerwonego wytrawnego
  • wina,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka świeżego chrzanu,
  • 2 listki laurowe,
  • po 2 ziarna ziela angielskiego i pieprzu,
  • sól,
  • cukier albo miód.


Wykonanie:

ZAKISIĆ BURAKI :
buraki obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry. Włożyć do
szklanego słoja lub kamiennego garnka, dodać obrany
czosnek, pieprz i ziele angielskie, listek laurowy, cukier i zalać letnią przegotowaną wodą, tak aby przykryła buraki Na wierzchu położyć kromkę razowego chleba. Słój przykryć gazą i pozostawić w ciepłym miejscu 4-5 dni.
Następnie zebrać z powierzchni pianę i przelać kwas do
butelek.
Kwas buraczany można przygotować na 1-2 tygodnie
przed Wigilią.

UGOTOWAĆ BARSZCZ :
buraki obrać, umyć, pokroić w plastry. Warzywa oczyścić
i umyć. Cebulę obrać i przekroić. Wszystkie warzywa
włożyć do garnka i zalać 2 wrzącej wody. Dodać ziele
angielskie, pieprz i listek laurowy. Posolić i gotować
20-30 min na małym ogniu. Grzyby umyć, namoczyć na
6-8 godz. w przegotowanej wodzie, a następnie ugotować
do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Gdy grzyby
i warzywa będą miękkie, przecedzić oba wywary i
połączyć. Dodać kwas buraczany w proporcji 1:1. Barszcz
podgrzać, ale już nie gotować. Doprawić solą i cukrem.
Dodać sok z cytryny lub wino. Tuż przed podaniem dodać
sparzony chrzan i zmiażdżony czosnek. Podawać z
uszkami.