Przepis na Wywar z jarzyn

Przepis na Wywar z jarzyn

Przepis na Wywar z jarzyn

Składniki :

  • 500 g marchwi,
  • 500 g cebuli,
  • 250 g selera,
  • 100 g porow,
  • 30 g masla,
  • bouquet garni, sol,
  • 3,5 l wody.


Wykonanie:

1. Jarzyny oczyścić, obrać, opłukać pod biezaca woda. Marchewke, cebule, seler
i pory pokroic w gruba kostke.
2. Na patelni rozgrzac maslo, wlozyc pokrojona cebule i pory. Dusic, az zmiekna (ok. 5 min). Przez caly czas mieszac drewniana łyżka, by sie cebula nie
przyrumienila.
3. Do duzego garnka wlozyc pokrojona marchewke, seler i podduszona cebule z porem. Zalac zimna woda, zagotowac, dodać bouquet garni. Gotowac dalej pod
przykryciem na malym ogniu najmniej przez 2 godz. W kuchni profesjonalnej
wywar gotuje sie do 6 godz. W garnku powinno zostac ok. 2 l plynu.
4. Gotowy wywar lekko osolic, przecedzic 2x przez bardzo geste sito.
5. Przechowywac w lodowce do 5 dni, a podzielony na porcje zamrozony w zamrazalniku do 3 miesiecy.