Przepis na Wywar z kosci i miesa - jasny

Przepis na Wywar z kosci i miesa - jasny

Składniki :

  • 1 kg kosci cielecych,
  • 200 g cieleciny (noga cieleca lub wolowa),
  • 125 g marchwi,
  • 100 g cebuli,
  • 75 g porow,
  • 3 zabki czosnku,
  • 3 goździki,
  • bouquet garni, sol,
  • 3,5 l wody.


Wykonanie:

1. Jarzyny oczyścić, obrać, opłukać pod biezaca woda. Kosci umyc, porabac. Noge cieleca lub wolowa umyc.
2. Cebule podpiec bez tluszczu na patelni lub w piekarniku.
3. Jarzyny, kosci i noge wlozyc do duzego garnka, zalac zimna woda, zagotowac.
Dodać bouquet garni i podpieczona cebule, naszpikowana gozdzikami. Gotowac
pod przykryciem na malym ogniu ok. 3 godz. (W kuchni profesjonalnej wywar
gotuje sie 18 godz.) Pod koniec gotowania lekko posolic. W garnku powinno
zostac ok. 2 l plynu. Wywar ostudzic, zdjac warstwe tluszczu, ktory zbierze
sie na powierzchni. Przecedzic przez geste sito.
4. Wywar mozna przechowywac w lodowce do 3 dni. Mozna rowniez zrobic wieksza
ilosc wywaru (biorac prpporcjonalnie wieksza ilosc skladnikow). Podzielic na
porcje i zamrozic. Zamrozony wywar mozna przechowywac w zamrazalniku do 3
miesiecy.