Przepis na Wywar z miesa i kosci - ciemny

Przepis na Wywar z miesa i kosci - ciemny

Składniki :

  • 1,25 kg wolowiny z duza koscia (noga wolowa),
  • 250 g wieprzowiny (od szynki),
  • 250 g kosci cielecych,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 zabki czosnku,
  • bouquet garni, sol,
  • 4 l wody.


Wykonanie:

1. Kosci i mieso dokladnie umyc. Marchewke i cebule obrać, opłukać pod biezaca
woda.
2. Piekarnik pgrzac do temp. 200żC. Do duzego plaskiego naczynia wlozyc kosci i
jarzyny. Piec tak dlugo, az kosci zbrazowieja (ok. 15-20 min). W czasie pieczenia odwracac kosci kilka razy.
3. Do upieczonych kosci wlac niewielka ilosc wody, by rozpuscil sie sos, ktory
powstal w czasie pieczenia. Kosci razem z sosem i jarzynami przelozyc do duzego garnka, zalac zimna woda, zagotowac, odszumowac. Dodać bouquet garni,
czosnek i liść laurowy. Gotowac pod przykryciem na malym ogniu ok. 3 godz.
Pod koniec gotowania lekko posolic. W garnku powinno zostac ok. 3 l plynu.
Wywar ostudzic, zdjac warstwe tluszczu, ktory zbierze sie na powierzchni.
Przecedzic przez geste sito.
4. Wywar mozna przechowywac w lodowce do 3 dni, a zamrozony (w porcjach) w
zamrazalniku do 3 miesiecy.