Przepis na Zimowa zupa wisniowa

Przepis na Zimowa zupa wisniowa

Przepis na Zimowa zupa wisniowa

Składniki :

  • 400 g wisni z kompotu,
  • 400 ml czerwonego wina,
  • 800 ml wody,
  • sol, pieprz, cukier.
  • Grzanki:
  • 1 chalka,
  • 100 g masla.


Wykonanie:

1. Wisnie z kompotu osaczyc na sicie. Wyjac pestki.
2. Wino zagotowac z woda. Dodać wisnie, odrobine soli i pieprzu. Gotowac na malym ogniu 5 min. Doprawic cukrem do smaku.
3. Przygotowac grzanki: chalke pokroic w cienkie plastry. Na patelni dobrze
rozgrzac maslo. Ulozyc plastry chalki, smazyc z obu stron na zloty kolor.
4. Na kazdym talerzu polozyc 3 grzanki, zalac zupa i szybko podawac tak, by
grzanki pozostaly chrupkie i zbytnio nie nasiaknely zupa.
5. Zupe podaje sie zwykle na goraco, gdyz jest to zupa zimowa. Mozna ja jednak
ochlodzic w lodowce i podac na zimno.