Przepis na Zloty joich (rosol)

Przepis na Zloty joich (rosol)

Przepis na Zloty joich (rosol)

Składniki :

  • 1 duza kura lub kogut,
  • łyżka masla,
  • 3-4 srednie marchwie,
  • 1 srednia cebula,
  • pęczek naci pietruszki,
  • 2-3 lodyzki selera,
  • 1 lyzeczka szafranu,
  • ziele angielskie,
  • czarny pieprz, sol.


Wykonanie:

1. Kure sprawic, dobrze opłukać, osaczyc, wlozyc do garnka, zalac 3 l wody i
gotowac na wolnym ogniu ok. 40 min.
2. Oczyscic, opłukać i pokroic liśćie selera i nac pietruszki, wlozyc do garnka
z kura.
3. Ugotowac marchew, pokroic na plasterki, zarumienic na zloty kolor.
4. Pokroic cebule, zarumienic na zloty kolor i wraz z marchwia wlozyc do garnka
z kura. Dodać po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, posolic do smaku
i gotowac az kura bedzie miekka. Na krotko przed koncem gotowania dodać szafran i zamieszac.
5. Kure wyjac, podzielic na kawalki i wlozyc do rosolu. Podawac na goraco.