Przepis na Zupa a la reina andaluza

Przepis na Zupa a la reina andaluza

Przepis na Zupa a la reina andaluza

Składniki :

  • 1 duza papryka,
  • 3 pomidory,
  • 3 cebule,
  • 1 lodyga selera naciowego,
  • 2 lyzki mąki,
  • 1,5 l bulionu,
  • 1 lyzeczka tymianku,
  • 4 lyzki oleju,
  • sol.


Wykonanie:

1. Papryke umyc i osuszyc. Polozyc na blache i piec w dobrze nagrzanym piekarniku tak dlugo, az skorka pomarszczy sie i sciemnieje (ok. 20 min). Po wyjeciu z piekarnikaostudzic, zdjac skorke, rozciac na pol i usunąć pestki. Pokroic wzdluz na paski szerokosci 5 mm.
2. Cebule obrać, opłukać i drobno posiekać. Pomidory umyc, sparzyc wrzatkiem,
obrać ze skorki i pokroic w male kawalki.
3. Lodygi selera naciowego dokladnie umyc. Liscie oderwac i zostawic do przybrania. Pozostala czesc selera drobno pokroic.
4. W garnku rozgrzac 2 lyzki oleju, wlozyc posiekana cebule i usmazyc na zloty
kolor. Dodać pomidory, seler, tymianek i smazyc 5 min. Wlac bulion i gotowac
na malym ogniu 30 min.
5. Na pozostalym oleju zrobic zasmazke z mąki. Dodać do zupy i zagotowac. Zupe
przetrzec przez sito, doprawic sola, wrzucic pokrojona paprtke, przybrac
liśćmi selera i od razu podawac.