Przepis na Zupa bananowa z wiorkami kokosowymi

Przepis na Zupa bananowa z wiorkami kokosowymi

Składniki :

  • 500 ml mleka kokosowego
  • 500 ml mleka,
  • 4 banany,
  • 1 cytryna,
  • 1 pomarancza,
  • 1/2 lyzeczki cynamonu,
  • 1 lyzeczka cukru.
  • Przybranie:
  • 1 banan,
  • 16 migdalow,
  • 4 lyzeczki wiorkow kokosowych.


Wykonanie:

1. Banany obrać, pokroic w kawalki, wlozyc do miski, skropic sokiem cytrynowym
(by nie sciemnialy).
2. W garnku wymieszac mleko z mlekiem kokosowym, dodać cynamon, zagotowac i
ostudzic.
3. Do chlodnego mleka dodać sok pomaranczowy, 1 lyzke cukru (cukru mozna dodać
wiecej) i zmiksowac razem z bananami. Wstawic do lodowki.
4. Migdaly sparzyc wrzatkiem, wlozyc na chwile do zimnej wody, obrać ze skorki.
Pokroic w paseczki o przekroju zapalki. Wlozyc do nagrzanego piekarnika i
lekko zrumienic.
5. Banany obrać (tuz przed podaniem), pokroic w plasterki, skropic sokiem cytrynowym. Dobrze ochlodzona zupe przybrac plasterkami banana, posypac wiorkami kokosowymi, cynamonem i migdalami.