Przepis na Zupa benedyktynska z frutti di mare

Przepis na Zupa benedyktynska z frutti di mare

Przepis na Zupa benedyktynska z frutti di mare

Składniki :

  • 700 g ryb morskich,
  • 300 g sprawionych i oczyszczonych kalmarow,
  • 150 g ugotowanych i obranych ze skorupek muli,
  • 3 cebule,
  • 1 mala ostra papryczka,
  • 400 g pomidorow,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 200 ml oliwy,
  • 300 ml bialego wytrawnego wina,
  • 4 kromki chleba,
  • 2 zabki drobno posiekanego czosnku,
  • sol.


Wykonanie:

1. Ryby sprawic i oczyścić. Z glow, pletw i ogonow ugotowac wywar (bez warzyw i
przypraw). Z pozostalych czesci ryb usunąć osci. Mieso i kalmary pokroic na
male kawalki.
2. Cebule obrać i drobno posiekać. Papryczke umyc, wypestkowac i drobno posiekać. Pomidory sparzyc wrzatkiem, obrać, wypestkowac i pokroic w kostke.
3. W duzym rondlu rozgrzac 150 ml oliwy. Zrumienic na niej cebule, dodać papryczke, osolic i wymieszac. Dodać pomidory i koncentrat. Zasmazyc na silnym
ogniu przez 6 min. Dolac wywar rybny, dodać kalmary i zagotowac sos.
4. W osobnym rondlu ulozyc na dnie warstwe ryb. Zalac czescia sosu. Ulozyc kolejna warstwe ryb, zalac sosem itd.
5. Na koncu dodać mule, zalac winem, gotowac na wolnym ogniu 20 min, od czasu
do czasu wstrzasajac rondlem. Nie mieszac.
6. Na reszcie oliwy zrumienic czosnek. Czosnek wyjac, a na tluszczu obsmayyc
obrany ze skorki chleb, na jasnozloty kolor.
7. Zupe podawac z grzankami z chleba, bardzo goraca.