Przepis na Zupa bielczanka

Przepis na Zupa bielczanka

Składniki :

  • 25 dag włoszczyzny,
  • 50 dag kości,
  • 1 l wody,
  • 1/2 l mleka,
  • 8 dag cebuli,
  • 10 dag ryżu


Wykonanie:

10 dag koncentratu pomidorowego lub 40 dag pomidorów świeżych, 10 dag groszku zielonego, 5 dag oleju, 1/2 dag mielonej papryki, liść laurowy sól, ząbek czosnku, zielenina Cebule pokroić w drobna kostkę, smażyć na oliwie nie rumieniąc. połączyć ja z ugotowanym wywarem z włoszczyzny i kości, dodać drobno posiekany czosnek, liść laurowy, posolić i gotować na małym ogniu. Następnie przetrzeć przez sito, dodać koncentrat pomidorowy lub przetarte świeże pomidory, zalać wrzącym mlekiem, wsypać opłukany ryż i groszek. Gotować pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodać paprykę mieloną. Podawać posypaną zieleniną.