Przepis na Zupa brokułowa

Przepis na Zupa brokułowa

Składniki :

  • 50 dag mrożonych brokułów
  • 10 dag śmietany
  • 10 dag gotowanej szynki
  • 2 łyżki masła
  • 4 kromki pieczywa tostowego
  • rzeżucha
  • sól, biały pieprz


Wykonanie:

Brokuły rozmrozić, podzielić na różyczki. Gotować 20 min w osolonej wodzie. Szynkę pokroić w drobne paseczki. Kilka różyczek brokułów wyjąć. Resztę zmiksować. Zupę zabielić, doprawić do smaku solą i pieprzem. Chwilę pogotować. Odłożone różyczki brokułów ponownie wrzucić do zupy. Całość podgrzać. Z pieczywa tostowego wyciąć kwiatki. Pozostałe części chleba pokroić w malutkie romby. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu. Usmażyć pieczywo na złocisty kolor. Z reszty masła uformować cztery kuleczki. Obtoczyć je w rzeżusze. Posypać chrupkim pieczywem, pozostałą rzeżuchą i paseczkami szynki. Przed podaniem zupę brokułową ponownie doprawić. Dodać kwiatki z grzanek, na środku każdego kwiatka ułożyć "zieloną kuleczkę".