Przepis na Zupa cebulowa (French Onion Soup)

Przepis na Zupa cebulowa (French Onion Soup)

Składniki :

  • 6 duzych cebul
  • 1 litr rosolu
  • 3 lyzki oliwy
  • sol pieprz
  • 4 kawalki czerstwego, najlepiej razowego, chleba
  • tarty zolty ser


Wykonanie:

Cebule pokroic na cienkie plastry, usmazyc na bardzo brazowy kolor, niech sie spokojnie do dna garnka przypala. Zalac te cebule rosolem i dusic 30 minut. Doprawic sola i pieprzem. W 4 zaroodpornych miskach ulozyc kawalek chleba, ktory zostal przypieczony w tosterze lub nad gazem lub na grillu, ten chleb zalac do 3/4 wysokosci ta teraz bardzo gesta zupa cebulowa, posypac rowno serem na pol cm grubosci i zapiec w piekarniku, az ser zacznie babelkowac. Mmmmmm, chyba bede to musiala dzis zrobic.