Przepis na Zupa cebulowa z kwaśną śmietaną

Przepis na Zupa cebulowa z kwaśną śmietaną

Składniki :

  • 3 cebule
  • 2 ziemniaki
  • 2 parowki
  • 1 czerstwa buleczka
  • 2 l. wody
  • 5 dag masla
  • kwasna smietana (ja uzywam kefiru)
  • 1 kostka rosolowa
  • tarty zolty
  • ser
  • sol i pieprz


Wykonanie:

Cebule pokroic w cienkie plasterki, ziemniaki w kostke. Rozkruszyc czerstwa bulke i wlozyc wszystko do garnka z zimna woda. Czesc ziemniakow moze byc w grubszych kawalkach. Dodać maslo, kostke rosolowa, szczypte pieprzu i soli. Po doprowadzeniu do wrzenia gotowac na malym ogniu ok. 45 minut. Dodać obie parowki pokrojone w krazki i gotowac jeszcze przez 15 minut, dopoki zupa nie osiagnie kremowej konsystencji. Odstawic zupe na okolo 15 minut. Rozlac na talerze. Kazdy sam doprawia na talerzu sobie smietana/kefirem/jogurtem i posypuje tartym zoltym serem. Wg przepisu zupa jest podobno smaczniejsz nastepnego dnia po ugotowaniu, ale nigdy nie mam okazji tego doswiadczyc.