Przepis na Zupa cebulowa zapiekana po lionsku

Przepis na Zupa cebulowa zapiekana po lionsku

Składniki :

  • 450 g cebuli,
  • 40 g masla,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka mąki,
  • 250 ml bialego wina,
  • 120 ml porto,
  • 100 g zoltego sera,
  • 1 l wywaru ciemnego (przepis w rozdz. "zupy"),
  • sol, pieprz.
  • Grzanki:
  • 8 kawalkow chleba,
  • 2 zabki czosnku,
  • 1 łyżka oleju.


Wykonanie:

1. Cebule obrać, opłukać, pokroic w kostke. W garnku rozgrzac maslo z olejem,
wrzucic cebule i zrumienic na zloty kolor.
2. Dusic cebule 30 min na malym ogniu. Dolewac co pewien czas 1 lyzke wywaru.
3. Po 30 min oproszyc cebule maka, dokladnie wymieszac, by nie bylo grudek i
dusic tak dlugo, az maka sie zrumieni.
4. Cebule zalac wywarem, dodać wino i porto. Doprawic sola i pieprzem. Gotowac
10 min.
5. Przygotowac grzanki: kawalki chleba przyrumienic na oleju z obu stron, natrzec przekrojonym zabkiem czosnku.
6. Na tarce o malych otworach utrzec ser. Ugotowana zupe przelac do kokilek, na
zupie polozyc grzanki, posypac tartym serem i wstawic na 10 min do goracego
piekarnika.