Przepis na Zupa cebulowa

Przepis na Zupa cebulowa

Składniki :

  • Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
  • 1 l bulionu,
  • 4 duze cebule,
  • 2 zabki czosnku,
  • 80 g pokrojonego w cienkie plasterki ementalera,
  • 200 ml bialego wytrawnego wina,
  • 3 lyzki masla,
  • 4 lyzki oliwy,
  • 1 bouquet garni (patrz w "ogolne"),
  • 2 lyzki mąki,
  • sol, pieprz,
  • bulka na grzanki.


Wykonanie:

1. Czosnek obrać i zmiazdzyc. Cebule obrać i drobno posiekać, nastepnie przesmazyc na zloto na silnie rozgrzanej mieszaninie masla i oliwy. Oproszyc maka
i smazyc dalej, poki rowniez i maka sie nie zazloci. Dodać wino i odparowac
na wolnym ogniu przez 5 min.
2. Zalac bulionem, doprawic sola i pieprzem, dodać czosnek i bouquet garni. Zagotowac, po czym gotowac 1 godz na wolnym ogniu. Po ugotowaniu bouquet garni
usunąć.
3. Bulke pokroic w drobna kostke i obsmazyc na patelni bez tluszczu na zloty
kolor.
4. Zupe przelac do 4 kamionkowych naczyn. Posypac grzankami, przykryc plasterkami sera i zapiekac w nagrzanym do temp. 200żC piekarniku, az do stopienia
sie sera.