Przepis na Zupa chawan mushi

Przepis na Zupa chawan mushi

Składniki :

  • 2 jaja,
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu z kurczaka,
  • łyżeczka sosu sojowego,
  • 60 g mięsa z kurczaka,
  • sól,
  • 4 kawałki białej ryby,
  • 4 pieczarki,
  • zielenina


Wykonanie:

Jaja wbić do naczynia, rozmieszać, dodać zimny bulion przecedzony przez sitko, sól i sos sojowy. Całość przecedzić przez sitko. Do 4 filiżanek włożyć po kawałku: surowego mięsa, ryby, oczyszczoną pieczarkę, zalać to masą bulionowo-jajeczna. Filiżanki wstawić do głębokiego garnka, napełnić garnek wodą do połowy wysokości czarek. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez 1-2 min, po czym przez 10-15 min na bardzo małym ogniu. Sprawdzić czy masa ścięła się w delikatną galaretkę. posypać zieleniną. Podawać ciepłe.