Przepis na Zupa chłopska z boczkiem

Przepis na Zupa chłopska z boczkiem

Składniki :

  • 300g marchwi,
  • 200g białej rzodkwi,
  • 3 pory,
  • 2 cebule,
  • 2 ziemniaki,
  • 130g wędzonego boczku,
  • 30g masła,
  • 2 listki laurowe,
  • litr bulionu z kostki,
  • duża szczypta tymianku,
  • pęczek natki,


Wykonanie:

Marchewkę, pory i rzodkiew starannie obrać, umyć i pokroić w dość duże kawałki. Warzywa dusić w maśle
przez 15 minut. Do warzyw wlać litr bulionu, dodać listki laurowe, pieprz i (jeśli trzeba) sól. Gotować jeszcze około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na 10 minut przed końcem gotowania do zupy dodać obrane i pokrojone w małe kawałki ziemniaki.
Boczek pokroić w paseczki, podsmażyć na patelni i dodać
do zupy. Natkę przebrać, umyć i drobno posiekać.
Gorącą zupę rozlać na talerze i każdą porcję posypać
posiekaną natką.