Przepis na Zupa-consomme julienne

Przepis na Zupa-consomme julienne

Składniki :

  • 1250 ml bulionu,
  • 2 marchewki,
  • 1 kalarepa,
  • biale czesci 2 porow,
  • 1/2 selera,
  • 1/4 malej glowki bialej kapusty,
  • 1 glowka salaty,
  • 50 g swiezych liśći szczawiu,
  • 2 lyzki zielonego groszku,
  • 50 g masla,
  • sol, cukier,
  • 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki.


Wykonanie:

1. Szczaw przebrac, starannie opłukać w zimnej, biezacej wodzie. Odciac, odrzucic ogonki. Marchew, kalarepy, pory, seler i cebule obrać, pokroic w paski o
szerokosci i grubosci 1 mm, a dlugosci ok. 3 cm, czyli w "julienne", osolic
i doprawic cukrem. Kapuste i salate umyc i obrać z wierzchnich liśći. Pozostale pokroic w paski tej samej wielkosci, co reszta jarzyn.
2. Marchew, kalarepe, por, seler i cebule przesmazac 5 min na rozgrzanym masle.
Kapuste i salate obgotowac (ok. 5 min) w duzej ilosci osolonego wrzatku, odcedzic, dodać do pozostalych warzyw i starannie wymieszac. zalac niewielka
iloscia bulionu i dusic 5 min.
3. Przelozyc do rondla, dodać szczaw i zielony groszek. Zalac reszta bulionu i
gotowac pod przykryciem, na srednim ogniu 25 min.