Przepis na Zupa crecy z ryzem

Przepis na Zupa crecy z ryzem

Składniki :

  • Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 15 min.
  • 400 g mlodej marchewki,
  • 1 duza cebula,
  • 60 g ryzu,
  • 5 łyżek masla,
  • 1750 ml bulionu,
  • sol, cukier.


Wykonanie:

1. Marchewke obrać, umyc, pokroic w cienkie plasterki, obgotowac 5 min we wrzacej wodzie. Wyjac i osaczyc.
2. Cebule obrać i pokroic w gruba kostke.
3. Obgotowana marchewke przesmazyc krotko na rozgrzanym masle, dodać cebule i
sol, zalac bulionem i gotowac 25 min na wolnym ogniu.
4. Dodać oplukany ryz i gotowac na malym ogniu, pod przykryciem 25 min. Przetrzec wszystko przez sito i ponownie zagotowac.
5. Podawac goraca, z kawaleczkami swiezego masla.