Przepis na Zupa cygańska

Przepis na Zupa cygańska

Składniki :

  • 1 i 1/2 l wywaru z kości i warzyw,
  • 150 ml śmietany,
  • 25 dag papryki,
  • 25 dag ziemniaków,
  • 10 dag kiełbasy,
  • 4 dag ketchupu,
  • 10 dag cebuli,
  • tłuszcz,
  • zielenina,
  • 2 dag mąki,
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Cebule i paprykę oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę, podsmażyć, skropić wywarem i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać ketchup oraz obraną z osłonki i pokrojoną w paseczki kiełbasę. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać pozostałym wywarem, ugotować, połączyć ze śmietaną wymieszaną z mąką, posiekaną zieleniną, przyprawami i pozostałymi składnikami, chwilę pogotować i doprawić do smaku.